Lehed

17.1.11

Trichet võitleb Hiinaga

Eelmine nädal ostis Hiina 1,1 miljardi euro eest Portugali võlakirju. Selle sammuga tugevdas Hiina eurot ning suurendas sellega oma riigi konkurentsivõimet. Samas suurendas Hiina sellega euroala rahamassi, millega paratamatult kaasneb euroala inflatsiooni kasv. Euroopa sai jälle natuke kõrgema inflatsiooni ja samas tugevama euro ja kaotas Hiina suhtes oma konkurentsivõimet.
Vastukaaluks kiirenevale inflatsioonile ähvardab Euroopa Keskpanga president Jean-Claude Trichet tõsta ametlikke laenuintresse, mis omakorda jahutaks Euroopa majandust. See sunnib mõtlema, kas poleks mitte mõistlikum lihtsalt eurot juurde trükkida ja euroala siseselt Portugalile laenu anda.
Sellisel juhul oleks saanud küll inflatsiooni, kuid selline samm oleks nõrgendanud eurot ja Euroopa majandus oleks seeläbi Hiina suhtes olnud konkurentsivõimelisem ning Hiinlastel oleks olnud 1,1 miljardi euro võrra vähem õigust Euroopa varadele.
Siit tekib küsimus, kas Trichet valitud taktika on siiski kõige õigem.

3 kommentaari:

Reinumag ütles ...

Päris nii need asjad nüüd ei käi.

"Eelmine nädal ostis Hiina 1,1 miljardi euro eest Portugali võlakirju. Selle sammuga tugevdas Hiina eurot ning suurendas sellega oma riigi konkurentsivõimet"

Mulle näib, et siin viidatakse justkui Hiina oleks valuutaturul EURi ostnud ja CNY müünud. Vähetõenäoline, Hiinal on piisavad EUR varad, mida ilmselt ümber paigutati. Või kui ka tõesti osteti EURi, siis 1,1 miljardit on isegi EURCNY puhul piisake meres. Kõige olulisem mõju EURi tugevnemisele tuleb läbi suurenenud kindlustunde - üks lisandunud ostja perifeersete riigivõlakirjade turul mõjub julgustavalt.

"Samas suurendas Hiina sellega euroala rahamassi, [...] ja samas tugevama euro ja kaotas Hiina suhtes oma konkurentsivõimet."

Hiina ei saa euroala rahamassi suurust mõjutada. Nagu öeldud, olid need vahendid arvatavasti juba varem EUR varades, aga ka valuutaturul EURi ostes, peab olema keegi, kes müüb ja kelle EURi likviidsus väheneb. Hiina ei saa EURi tekitada - seda teevad Euroopa Keskpank ja kommertspangad.

"kas poleks mitte mõistlikum lihtsalt eurot juurde trükkida ja euroala siseselt Portugalile laenu anda."

Mõningad olulisemad Euroopa kokkulepped (GSP) keelavad sellise tegevuse: http://www.ecb.int/mopo/eaec/fiscal/html/index.en.html

Rahatrükk looks riikidele täiendava ajendi vastutustundetult laenata. Teatavasti on laenuandmiseks väljatöötatud kaks Euroopa sisest mehhanismi koos IMFiga. Nende puhul ei tule vahendid rahatrükist.
Euroopa Keskpank on turgudelt ostnud ca 75 miljardi EURi eest Kreeka, Iiri ja Portugali võlga. Suureneva rahapakkumise neutraliseerimiseks on EKP vastava koguse raha turgudelt deposiitidena kokku korjanud.

"Hiinlastel oleks olnud 1,1 miljardi euro võrra vähem õigust Euroopa varadele."
Jääb mulje, nagu oleks selles midagi negatiivset.

Mul on paar küsimust ka. Kui suur on Portugali riigivõlg absoluutnumbrina ja kui suures mahus on neil turul kaubeldavaid võlakirju?

Unknown ütles ...

Reinumag, loomulikult ei ostnud Hiina EURi ja selle kaudu ei tugevdanud eurot. Hiina poolne laen Portugalile lihtsalt suurendas kindlustunnet Portugali ja laiemalt euroala suhtes. Ja seda sellega, et näitas turule, et Portugal saab laenamisega hakkama küll.
Kui rääkida raha emissioonist, siis räägin kui poliitik, mitte ma ei ole kinni euroala regulatsioonides. Ma tean, et praegused reeglid keelavad sellise tegevuse ja reguleerivad laenu andmist. Just nende reeglite ja kokkulepete muutmise poolt ma julgesin sõna võtta:)

Anonüümne ütles ...

Reinu idee on õige, et kas oleks saanud juurde trükkida. Jah, ECB on seda sisuliselt teinud juba varem Kreekaga ja ega teist lahendust polegi. Kui ECB laenab või võtab kehva raitinguga võlakirjad repo tagatiseks, siis see on sisuliselt sama.

"Euroopa Keskpank on turgudelt ostnud ca 75 miljardi EURi eest Kreeka, Iiri ja Portugali võlga. Suureneva rahapakkumise neutraliseerimiseks on EKP vastava koguse raha turgudelt deposiitidena kokku korjanud."

See ei ole õige, kui ta oleks likviidsuse ära korjanud, siis ei oleks sellel mingit mõtet olnud üldse, see on ainult ECB retoorika.

http://www.fxstreet.com/fundamental/analysis-reports/sunrise-market-commentary/2010/06/30/

Ainuke võimalus rahaliidu jätkumiseks ongi see, et ECB trükib ja väiksema konkurentsivõimega riigid kulutavad suurema konkurentsivõimega riikide arvelt. Kasinusmeetmed viivad majanduslanguseni ja maksutulude vähenemiseni, mille tulemusel defitsiit hoopis suureneb lõppkokkuvõtttes. Iirimaa on seda näidanud ja Eestist pole mõtet rääkida, sest nii suur protsent inimestest välismaale tööle ei lähe, kui rääkida näiteks Hispaaniast, Portugalist, itaaliast jne. Kui me tahame lõputult kannatada ELs, siis tuleb kasinusmeetmed heaks kiita ja just selline on neoliberaalne ideoloogia. Valitsuse defitsiitne kulutamine on absoluutselt vajalik. Igasugune retoorika üle endda võimete elamisest on fundamentaalselt vale. Üks riik ei ela üle enda võimete, kui pole kasutusele võtnud ressursse rikkuse loomiseks(suur osa inimesi ei tööta, sest agregeeritud nõudlus on depressiivne). Muuseas Portugali kasv oli juba negatiivne 4. kvartalis tänu kärpimisele.

http://money4nothingchicks4free.wordpress.com/2010/12/18/kvantitatiivne-rahateooria-kas-raha-on-neutraalne/

http://money4nothingchicks4free.wordpress.com/2010/12/18/redeemable-in-gold-on-demand-at-the-united-states-treasury/