Lehed

24.10.10

Ansip, alanda toidukaupade hinda!

Ees seisab päris raske talv, töötus püsib väga kõrge, töötute säästud on kulutatud ja toetusrahade maksmine lõppenud. Euro ootuses kerkivad hinnad....
Valitsusel oleks viimane aeg reageerida ning alandada toidukaupade käibemaks 5% peale.
Eestlaste kulutused toidule on ca 30% kogukulutustest. Statistikaameti andmetel kulutab Eesti keskmine leibkond toidule ligi  2400 krooni kuus. Toidukaupade madalama maksumääraga jääks perele kätte kuni 360 lisakrooni, kuigi ilmselt toidukaupade hinnad ei alane täpses proportsioonis maksualandusega, tähendab maksualandus siiski olulist abi raskustes peredele. Ja mis kõige olulisem, selline maksulangetus on just kõige suuremaks abiks kõige suuremates raskustes peredele.
Kui küsite, kus selleks raha võtta, siis vastus on päris lihtne: kuni majanduskasvu taastumiseni suurendatakse riigieelarve defitsiiti (valitsus jätab tuleval eelarveaastal kasutamata ligi 3 miljardit krooni defitsiidi limiiti), hiljem tuleb tõsta suurema sissetulekuga inimeste tulumaksumäära ning taastada ettevõtete tulumaks.
Valitsus peab raskel ajal oma rahvale appi tulema ja aitama raske aja üle elada. Täna ei ole küsimus selles, kas meie lapsed hakkavad tulevikus rohkem maksma tänu laenukoormuse kasvule, täna on küsimus, kuidas tagada inimeste toimetulek ja teha nii, et tulevikus oleks üldse maksumaksjaid olemas.

2 kommentaari:

!Antibiootikum ütles ...

Vastus sinu pävalehe kommentaarile. Keri lõpu poole küsimustevooruni. Saad toidu käibemaksu osas targemaks.

http://meedia.rk.ee/pressikonverents-1.wmv

Väikse riigi siseturu elavdamise osas pead paraku pöörduma majandusõpikute poole. Suurel ja väiksel riigi stimuleerimisel on suur vahe. Lühidalt: väikse riigi majandusse pumbatud raha voolab siit väga kiiresti välja. Eesti majandus on üks maailma avatuimad. See raha läheb kõik importi.

Unknown ütles ...

Noh, kas see just targemaks saamine on, neid toidukaupade madalama käibemaksu vastaseid argumente olen kuulnud juba üle kümne aasta.
Mis puudutab raha väljavoolu, siis julgen selles tugevalt kahelda, kuna toidukaupade hind on üle mõistuse tõusnud, siis ei suundu vabanenud raha mitte niivõrd muudesse kaupadesse (mis on suures osas importkaubad) vaid inimesed ostavad ikkagi toiduaineid, kes rohkem ja kes kallimat (mis on üldiselt eestimaine). Toidukaupade põhimass siiski on kodumaine.