Lehed

8.8.11

EKP peab olema radikaalsem

No nii, Euroopa Keskpank (EKP) hakkas lõpuks ostma võlakriisis vaevlevate riikide võlakirju. See on muidugi samm õiges suunas probleemi lahendamisel, kuid minu arust veidi hiljaks jäänud ja ebapiisav. Nende riikide võlakirjad peaks turult ära tooma ning EKP peaks laenama neile otse, et välistada turumanipulatsioonid ja nende riikide raske olukorra pealt liigkasu võtmine. See oleks ka kõige kiirem viis nende riikide kriisist välja toomiseks ja normaalse majanduse taastamiseks. Peaks toimima täpselt nii nagu kriisis pankadega, et riik võtab need üle, päästes sellega majandust ja panga kliente. Euroopa Liit peab ka piltlikult öeldes need riigid üle võtma, andes ise neile otse laenu ning kehtestades ka laenu andmise tingimused.
Kui nende riikide võlakirju turult ära ei too ja "otsejuhtimisele" üle ei lähe nuumame ainult pankureid, võlakirjaspekulante ning pikendame nende riikide agooniat. Turg ei toimi enam ammu ratsionaalselt ega mõistlikult vaid tormab emotsionaalses meeltesegaduses. Kui võlakriisi sattunud riikide päästmisel pikalt venitatakse ning püütakse neid päästa ainult läbi tugiostude ja turu rahustamise on positiivne tulemus väga  visa tulema ning lõpuks ollakse ikkagi sama tulemuse ees nagu kommertspankade päästmisel, et kasumid on pankurite omad aga kahjud katavad kõik maksumaksjad. Mina ei taha kuidagi osaleda sellises päästepaketis, kus EKP trükib eimillestki raha, annab seda odavalt pankadele, kes võtavad sellelt 8-15% kümnist ja annavad siis selle edasi Kreekale või Itaaliale või Hispaaniale.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga just selliselt töötabki finantsoligarhia. Kui sa püüad seda seletada kellegile, siis jooksed vähemaasti Eestis vastu ideoloogilist müüri ja sinu jutt ei suuda isegi väikest täket sinna müüri jätta, see on tuim elutu müür, mis ei tunne huvi, ei taha mõista ja keeldub usudogmadest loobumast.

Raske on ennustada kuhu nad Euroopa ajavad niiviisi.

http://www.e24.ee/564206/minister-itaalia-on-valmis-suveraansust-loovutama/

Igal juhul pole tegemist demokraatiaga ning otsused tehakse tagatubades.

Unknown ütles ...

Tegelikult on enamustel inimestest väga raske tungida rahamaailma tuumani ja aru saada mis tegelikult toimub. Sellest ei saa aru 95% Riigikogust ega valitsusest. Aga nemad teevad poliitilisi otsuseid mis kujundavad meie majanduskeskkonda ja heaolu. Otsuseid tehakse talupoja tarkusest. Ligi 20 aastat valuutakomiteed on kaotanud minu arust ka igasuguse rahapoliitilise kompetentsi. Kõik meie otsustajad võtavad raha kui mingit asja, mis on meile kuskilt antud ja mingi lõplik suurus, et teda kas on või ei ole ja keegi ei vaevu küsima endalt, kust ta tuleb ja miks ta tuleb just sellises mahus ja sellist teed pidi.
Keskpangad on otsustajate arust need kus kõik toimub ja nemad on sõltumatud, mis tähendab justkui seda, et sel teemal ei tohi isegi mõtteid vahetada.
Lõpptulemus on see, et rahva jaoks elamisväärseid lahendusi ei pakuta, vaid lastakse võõral rahal oma rahvast ja majandust orjastada. Minu arust kapitali kasvatamine mittetootvas sfääris tuleks väga kõrgelt maksustada, sest see on minu arust amoraalne. Meil on see tegevus aga täiesti maksuvaba.
Reaalmajandus on koormatud aga kõrge maksukoormaga ning igasuguste karmide regulatsioonide ja nõuetega.