Lehed

16.11.10

Reform ei reformi

Pole midagi kuulda olnud enam riigi raamatupidamise ja finantsarvestuse reformist, mille algatasime kui oli sotsist rahandusminister. Nimelt valitseb riigi ja riigi allasutustes finantsarvestuse paljusus ning rahandusministeeriumil puudub tegelikult online ülevaade riigi rahade kulutamisest. Asi käib tegelikult aruannete alusel, mis liiguvad ju tegelikult hilinemisega. Mis oleks veel loomulikum, kui nii väiksel ja infotehnoloogiliselt arenenud riigil oleks üks ühtne finantsarvestuse süsteem, kus kõik riigi kulud oleks jälgitavad reaalajas ehk teisisõnu toimuks riigi raamatupidamine tsentraalselt ning oleks otseselt seotud riigieelarvega. Samuti toimuks ühtne personaliarvestus, mis oleks suureks sammuks avaliku teenistuse reformimisel.
Selline ühtne finantsarvestus tähendaks ka ühtset palga- ja riigivarade arvestust. Kiiremas korras tuleks lõhkuda ministeeriumide vürstiriigid ning teha kõik tehingud läbipaistvaks, võrreldavaks ja kiirelt analüüsitavaks.
Mäletan seda tohutut inim- ja ajaressurssi mis kulutati selleks et saada ülevaadet avaliku sektori palgasaajatest ja palkadest. Kõik käis esitatud aruannete põhjal ja siis hilisema andmete võrdlemise läbi. Sellega olid hõivatud väga paljud inimesed ja protsess ise oli küllaltki aeganõudev. Ühtsest süsteemist oleks sama aruanne võimalik genereerida paari näpuvajutusega.
Teine tõsine probleem on eelarvestamisega, kus samuti eelarvet koostav rahandusministeerium tegelikult ei näe jooksvalt kõigi kulutuste tervikpilti.
Tänaseks on ehk olukord juba paranenud ja muutunud? Kuna pole sellest avalikult midagi kuulnud, siis kardan, et see reform soikus Reformierakonna juhtimisel samuti.

1 kommentaar:

Unknown ütles ...

Parafraseeriks, et mis oleks veel loomulikum, kui nii väiksel ja infotehnoloogiliselt arenenud riigil oleks ka üks ühtne DOKUMENDIHALDUSPROGRAMM. Riik peab ju väga suure osa kirjavahetusest iseendaga. See saab toimuda programmi sees üsna muretult.

Ka riigiasutuste avalikele veebidele peaks olema ühtne e-riiklik lähenemine. Kõiksuguste visuaalse identiteedi vidinate-pluginatega mängitsemise kõrvalnähtusena valitseb suur struktuuriline ebaühtlus ja kohati lausa segadus. Kodanikusõbralikud need lahendused tihti pole, inimesed on hädas, kui neil mingit infot tõeliselt väja läheb.

See ei ole tore, vaid veider ja kulukas, kuidas erinevad lahendusepakkujad meie asutusi lüpsavad. Igaüht eraldi ja kokku väga suures ulatuses. See on majanduslikult kahjulik.