Lehed

26.11.10

Ungari valitsus otsustas natsionaliseerida pensionifondide vara

Ungari uus parempoolne valitsus paremtsentristliku Fideszi partei juhtimisel on otsustanud alates uuest aastast pensionisüsteemi taasriigistadahttp://blogs.wsj.com/new-europe/2010/11/24/hungary-forces-private-pension-fund-members-back-to-state-scheme/

Sellist sammu poleks ehk osanud parempoolselt valitsuselt oodata. Nimelt on Ungaris alates 1997.aastast kehtinud kohustuslik pensionisüsteem, kus inimene sai valida kas on riiklikus pensioniskeemis või erapensioniskeemis.
Kui inimene valis erapensioniskeemi, siis kanti isiku pensionikindlustusmakse osa (9,5% palgalt) erapensionifondi ning tööandja poolt makstav 24% laekus riikliku fondi edasi. Riikliku pensionikindlustuskeemi kohaselt laekusid mõlemad pensionikindlustusmaksed riigile.
Riik omalt poolt kohustus erakindlustusskeemi valinutele tulevikus maksma 70% pensionist.
Tänane parempoolne Ungari valitsus aga on otsustanud sisuliselt erapensionifondid natsionaliseerida. Kohustades inimesi, kes on liitunud kohustusliku erakindlustusega, valima kas jättkavad erakindlustusega. Juhul kui jätkavad erakindlustusega, siis valitsus kindlustab tulevikus ainult 30% pensionist.
Ei oska hetkel Ungari valitsuse sammu hinnata aga kindlasti oli see ootamatu parempoolse valitsuse poolt.

1 kommentaar:

Edgar Pugi ütles ...

Tere! Antud artikkel pole küll teemaga kooskõlas, aga muud võimalust pole aega otsida.
Kirjeldan Teile, kui EParlamendi liikmele nõuandjale, üht olukorda, millest tuletan 65-vanurite artiklile lisanduse või täienduse.

Eesti linnas P. elab ratastoolis TRÜ lõpetanu, kellel on korter tema jaoks kohandamata ja seega tualettruumide kasutamine ülikeeruline. Tal on tütar ja 1,5 aastane tütretütar. Rõõm ja kurvastus kahjuks koos, sest tütar saab küll emapalka, aga ema maksab nii toidu kui korteri eest ja on nüüdseks olmevõlgnik.
Olgu. Sellest Teie ei taipa vist midagi (andeks, andeks), kuid siit tulen kohe töö juurde - muud moodi kui tavaliselt.

See invaliid on suurtes raskustes, sest ei suuda oma sissetulekust 8(pension u 4300 krooni) maksta olme- ehk küttekulusid. Kuid väljapääs võib olla just EParlamendi sotsiaalkomisjoni tarkvara käes.
Seletan: tütar on venelanna, noor, lõpetanud vist midagi toiduvalmistamise erialal, kuid vist tööd oma suhtelise tasakaalutuse ja invaliidist ema vähese kontrollivõimaluse pärast ei saa (pidada). Ent siit järeldan huvipuudust, mis annab nüüd võimaluse seda noort naist rakendada hoopis IT-koolituse kaudu tööturule sobivaks nii, et initsiatiiv tuleks ema poolt ja ema saaks oma mured lahendatud tütre elu korraldamise abil või kaudu.
Selleks tuleks nüüd rakendada EParlamendi liikme ülisuuri võimalusi selle juhtumi näidiseks kujunemise - eeskujuks pakkumise - lahendamiseks.
Idee on muide vana: tele näitab Ameerikast saadet kodu totaalsest ümberkujundamisest, mis võiks Eestis rakendust leida hoopis selliste ratastooli-inimeste elu korraldamiseks nii, et sellest saaks kasu nii reklaamiagentuurid kui ka kaubandus-tööstus.
Toon siia põhjenduseks Sirbis 26.nov. ilmunud I.Neivelti artiklist lause, mis ajab mul raevu hinge ja impetiigo nahale: "Peamiselt tuleks maksustada tarbimist."
Maksustada tuleks hoopis suuri jäätmeid tekitavat tööstust. Just nii Ameerika see telesaade ka ütleb.
Andke andeks, et kirjutasin nii pikalt. 65-vanurite töö teema on ülihuvitav. Ja lahendatav, aga kardinaalselt teisiti, kui seni.
Lugupidamisega Edgar Pugi.
lisan igaks juhuks e-maili: edgar.pugi(at)mail.ee